November 2014
 
 
 
Nieuwsbrief november 2014
 
|
|
|
 
Oncologiedagen 2014: ‘Graag meer ja zuster, nee zuster’

Verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten in de oncologie moeten meer hun rol pakken in het totale aanbod van zorg, was de consensus tijdens de Oncologiedagen 2014. Op 18 en 19 november was Care for cancer hier aanwezig. 

Gedurende twee dagen wisselden ruim 1.200 oncologieverpleegkundigen kennis uit over ontwikkelingen in de oncologie, waaronder het toenemende belang van de oncologieverpleegkundige. Prof. Dr. J.A. Roukema zei daarover in zijn presentatie: ‘De dokter moet vaker ja zuster, nee zuster zeggen.’ De praktische richtlijn hiervoor is vastgelegd in de nieuwe zorgstandaard oncologie en wordt ondersteund door het V&VN visie-document op oncologische nazorg. 

Behoefte bij patiënten
Onderzoek vanuit patiëntperspectief geeft aan dat mensen met kanker verpleegkundige begeleiding zeer waarderen. Als Care for cancer zetten we inmiddels 65 oncologieverpleegkundigen in, verspreid over heel Nederland. Daarnaast breiden we eveneens onze samenwerkingsrelaties met oncologiecentra en huisartsen uit.
https://www.facebook.com/careforcancer https://twitter.com/careforcancer http://www.linkedin.com/groups/stichting-care-cancer-2343798/about
NHG congres 2014: Dokteren doe je niet alleen

‘Veel huisartsen zien de inzet van consulenten bij de cliënt thuis als een goede aanvulling op huisartsen- en ziekenhuiszorg,’ vertelt oncologieverpleegkundige Aline Teunissen. Zij vertegenwoordigde Care for cancer samen met collega Corinne van den Dool op het NHG huisartsencongres op vrijdag 20 november.

Care for cancer presenteerde hier ook de uitkomsten van een eerste pilot samen met een huisartsenpraktijk; A. J. van Leeuwen, huisarts te Nijkerkerveen, aan het woord: ‘Uit de praktijk blijkt dat de inzet van een oncologieverpleegkundige ervaren wordt als een goede aanvulling op de zorg aan de oncologische patiënt. De oncologieverpleegkundige is alerter op andere dan strikt medische aspecten rondom de zorg en kan meer tijd besteden aan de begeleiding.’

Snel aanvragen
De zorg van Care for cancer kan door de patiënt zelf worden aangevraagd. Voor de verzekering is een handtekening van de behandelend specialist nodig. Voor Achmea-verzekerden volstaat een handtekening van de huisarts.
https://www.facebook.com/careforcancer https://twitter.com/careforcancer http://www.linkedin.com/groups/stichting-care-cancer-2343798/about
Werkgeversevenement: ‘Meer aandacht voor medewerkers met kanker’

Op 13 november vond in Amersfoort het werkgeversevenement Kanker & Werk plaats, op initiatief van Care in company en Broosdoc. Met het tonen van de documentaire Onomkeerbaar en de lancering van het certificaat Caring Company, geven we werkgevers op een unieke wijze grip op het thema kanker & werk. 


De documentaire volgt drie vrouwen in hun herstelfase na kanker. Hij geeft inzicht in de emoties en knelpunten die werknemers kunnen ervaren bij de terugkeer naar hun dagelijkse leven en werk.

Certificaat Caring Company
Care in company lanceerde tijdens het event het certificaat Caring Company. Dit wordt uitgereikt aan organisaties die het thema kanker & werk actief in hun organisatie op de agenda zetten. Het certificaat werd als eerste behaald door zorgverzekeraar Achmea, Meander Medisch centrum en Gemeente Amersfoort. Door goed voorbereid te zijn als kanker een medewerker treft, kan veel leed voorkomen worden.

Lees meer…
https://www.facebook.com/careforcancer https://twitter.com/careforcancer http://www.linkedin.com/groups/stichting-care-cancer-2343798/about
Invitational symposium (onder)voeding bij kanker

Woensdag 10 december 2014, op de dag van de ondervoeding, organiseren Care for cancer en Nutricia Advanced Medical Nutrition in samenwerking met het Eerstelijns Ondervoedingsinstituut (EOI) de ‘Leer- en proeffabriek’ in het nieuwe Nutricia Research Centre in Utrecht.  Dit symposium is specifiek georganiseerd voor eerstelijns oncologie verpleegkundigen, care consulenten van Care for cancer en 2e lijns oncologie verpleegkundigen met belangstelling voor transmurale zorg. 

Meer informatie over dit buitengewoon interessante programma zie uitnodiging U kunt zich voor dit symposium aanmelden via Aanmelden Leer- en Proeffabriek Standaardprijs voor dit symposium is € 40,- 
https://www.facebook.com/careforcancer https://twitter.com/careforcancer http://www.linkedin.com/groups/stichting-care-cancer-2343798/about
Zijn uw gegevens wel compleet of actueel? 
We stellen het op prijs wanneer u dit even controleert, 
klik hier.
Stichting Care for cancer
Care for cancer biedt individuele ondersteuning aan mensen met kanker. De diensten van Care for cancer sluiten aan op de zorg van het ziekenhuis. Landelijk zijn 60 oncologieverpleegkundigen beschikbaar voor de consulten thuis. Het doel is dat cliënten minder stress en onzekerheid ervaren en sterker staan in het ziekteproces. 

Care for cancer richt zich op patiënten, mantelzorgers en werkgevers. 
Stichting Care for cancer heeft geen winstdoelstelling.


Contact
www.careforcancer.nl
www.helpikhebkanker.nl
info@careforcancer.nl
Tel:  +31 33-448 07 30 
Fax: +31 33-455 58 50

Postadres:
Postbus 2621 
3800 GD AMERSFOORT

Bezoekadres:
Kon. Wilhelminalaan 12
3818 HP AMERSFOORT
Doorsturen aan een vriend, vriendin of collega
Kent u iemand in uw omgeving voor wie deze info interessant is? 
Klik hier om deze brief door te zenden.
 
Hier komt u ons tegen
 
DatumOnderwerpLokatiePlaats
03/12/2014Invitational Conference Oncokompas2.0 
Achmea CongrescentrumZeist
04/12/2014Bijeenkomst ondersteunde zelfzorg in NederlandDomus MedicaUtrecht
10/12/2014Leer- en proeffabriek: voorkom ondervoedingNutricia Research-centerUtrecht
12/12/2014Workshop Zelfmanagement in de oncologieKantoor Care for cancerAmersfoort
18/12/2014Slotmanifestatie Open Health Challenge OncologieConferentiecentrum DrakenburgBaarn
U ontvangt deze nieuwsbrief als relatie van de stichting Care for cancer. 
U kunt u eenvoudig afmelden door hier te klikken.